Harddrugs en Softdrugs
De Opiumwet bevat alle regels omtrent drugs en maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs door middel van 2 lijsten:
- Harddrugs staan beschreven in lijst I en deze zijn schadelijker dan softdrugs. Hierbij kunt u denken aan heroïne, cocaïne, XTC en GHB
- Softdrugs staan beschreven in lijst II en deze zijn minder schadelijk dan harddrugs. Hierbij kunt u denken aan hasj, wiet en enkele slaap- en kalmeringsmiddelen.
Gedoogbeleid
Nederland is een van de weinige landen dat een gedoogbeleid kent. Dit houdt in dat het wel strafbaar is, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) niet overgaat tot vervolging. Handelingen die onder het gedoogbeleid vallen:
- Hebben van kleine hoeveelheden cannabis (maximaal 5 gram)
- Hebben van cannabisplanten (maximaal 5)
- Verkoop van kleine hoeveelheden door een coffeeshop, zolang de coffeeshop geen reclame maakt, geen harddrugs voorhanden heeft of verkoopt en slechts een beperkte voorraad heeft (maximaal 500 gram).
Zoals uit dit lijstje blijkt bestaat er geen gedoogbeleid voor harddrugs, en bent u altijd strafbaar als u harddrugs in bezit heeft, verhandelt of produceert.
Aanpak drugshandel
Drugshandel vindt vaak niet alleen plaats in Nederland, maar is vaak grensoverschrijdend. Nederland werkt dan ook vaak samen met andere landen om de internationale drugshandel en daarmee gepaarde drugscriminaliteit tegen te gaan. Door de internationale drugshandel en het groeiende probleem omtrent harddrugs is het OM de laatste jaren hard aan het optreden en deelt fikse straffen uit. Wanneer u verdacht bent van het bezit, handelen of produceren van harddrugs dan hangt u een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Neem dus direct contact op met een van onze advocaten, wanneer u wordt verdacht van het in bezit hebben, handelen op produceren van harddrugs.
Advocaat Breda bij verdenking harddrugs
Zodra u verdacht wordt van het in bezit hebben, handelen of produceren van harddrugs is het verstandig om contact op te nemen met een van onze advocaten. Wanneer u wordt gearresteerd wil de politie u vaak verhoren. Wanneer u dan meteen contact met ons opneemt zorgen wij ervoor dat u een goede verklaring aflegt en dat u niet onder druk een (onjuiste) verklaring aflegt. Een verklaring die u heeft afgelegd is heel moeilijk te wijzigen, dus tips van een advocaat zijn altijd handig.
Wanneer u een uitnodiging voor een OM-zitting heeft ontvangen dan gaat u in gesprek met de Officier van Justitie en krijgt u een strafbeschikking. Als u deze accepteert is daarmee uw zaak klaar, moet u de straf voldoen en hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. Het kan echter zo zijn dat deze strafbeschikking te hoog is en onze advocaten kunnen dat voor u beoordelen. Wanneer u een strafbeschikking accepteert staat daarmee vast dat u het strafbare feit heeft begaan en dat u een strafblad krijgt. Wanneer u het niet eens bent met de strafbeschikking, kunnen onze advocaten voor u in verzet gaan. Neem contact op wanneer u een strafbeschikking ontvangt en wij bespreken uw situatie tijdens een gratis kennismakingsgesprek.
Wanneer het strafbare feit ernstiger is zal u vrijwel altijd voor een politierechter of meervoudige kamer moeten verschijnen. Bij de politierechter oordeelt één rechter over uw zaak en bij de meervoudige kamer zijn dat drie rechters. Wanneer u contact opneemt vragen wij de processtukken voor u op en bespreken met u de situatie. We zoeken juridisch uit wat er daadwerkelijk is gebeurd en zorgen voor een juridisch goed verweer tijdens de zitting. Wij weten wat voor straffen er vaak opgelegd worden voor hennepzaken en zullen het maximale doen voor ene lage straf voor u. Neem direct contact op en wij zullen u helpen of een duidelijk en eerlijke advies geven.