Gevaarlijk rijgedrag en veroorzaken gevaar op de weg in Breda

Verdacht van gevaarlijk rijgedrag, artikel 5 Wegenverkeerswet? Wat voor straf kunt u verwachten?

Wanneer u gevaar veroorzaakt op de weg bent u ook strafbaar. Gevaarlijk rijgedrag is echter geen misdrijf, zoals rijden onder invloed, maar wel een overtreding. Overtredingen zijn lichte strafbare feiten die veelal door de Officier van Justitie middels een strafbeschikking afgedaan zullen worden. Wanneer u een strafbeschikking accepteert heeft u een aantekening op uw justitiële documentatie, ook wel strafblad genoemd. Neem gratis contact op met een van  advocaten en zij geven u een eerlijk en duidelijk advies.

Gevaarlijk rijgedrag

Gevaarlijk rijgedrag is strafbaar gesteld in artikel 5 Wegenverkeerswet: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Het artikel richt zicht tegen iedereen die het verkeer op de weg negatief kan beïnvloeden en strekt zelfs tot voetgangers die plotseling oversteken en daarmee gevaar veroorzaken. Natuurlijk leidt niet iedere gedraging tot gevaarlijk rijgedrag. Het gaat erom dat uit het gedrag een reële mogelijkheid tot schade voor personen en/of goederen ontstaat. Wanneer u verdacht wordt van gevaarlijk rijgedrag is het belangrijk dat u een advocaat inschakelt, want het is altijd de vraag wat er wel of niet onder gevaarlijk rijgedrag valt.

Ook hinder kan vallen onder artikel 5 Wegenverkeerwet. Hierbij moet het gaan om een daadwerkelijke belemmering van de doorstroming van het verkeer. Hinder komen wij echter in de praktijk niet tot nauwelijks tegen en de kans is dan ook klein dat u voor hinder vervolgd zal worden.

 

Straffen

Voor een overtreding van artikel 5 Wegenverkeerswet mag maximaal 2 maanden gevangenisstraf worden opgelegd of een geldboete. In veel gevallen zal de Officier van Justitie u een strafbeschikking voorstellen. Bij deze strafbeschikking oordeelt er geen rechter over uw zaak, dit wordt ook wel buitengerechtelijke afdoening genoemd. De strafbeschikking houdt vaak een geldboete of taakstraf in en wanneer u deze accepteert en betaalt/voldoet is de zaak verder afgerond. In de praktijk merken wij vaak dat er een geldboete wordt opgelegd rond de €500, een fikse boete dus.

Wanneer u een strafbeschikking accepteert staat daarmee uw schuld vast en heeft u een strafblad. Wanneer u een strafbeschikking heeft kunt u problemen ondervinden bij het aanvragen van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Het is dus altijd verstandig om voordat u een strafbeschikking accepteert te overleggen met een advocaat. Wij weten wat een reële straf is en kunnen voor u in verzet gaan als de straf te hoog is. Als u het contactformulier invult dan nemen wij gratis contact met u op en bespreken uw situatie.

 

Ontzegging van de rijbevoegdheid

De rechter kan als bijkomende straf een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. De rijontzegging kan alleen aan een bestuurder van een motorrijtuig worden opgelegd, dus niet aan een fietser. Wanneer u een rijontzegging krijgt opgelegd betekent dit dat u voor een bepaalde periode geen motorrijtuig in Nederland mag besturen. Daarnaast bent u ook altijd verplicht om uw rijbewijs op te sturen naar het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). Bij gevaarlijk rijgedrag kan uw rijbewijs maximaal 2 jaar worden ingevorderd, maar meestal zal dit enkele maanden zijn.

 

Advocaat in Breda bij gevaarlijk rijgedrag

Wanneer u verdacht wordt van gevaarlijk rijgedrag, artikel 5 Wegenverkeerswet, dan hangt er een fikse boete boven uw hoofd. Wij hebben ervaring met verkeersdelicten en merken dat dit artikel vaak gebruikt wordt door de politie en justitie voor verkeersgedrag of andere overtredingen die niet te bestraffen zijn. Bij gevaarlijk rijgedrag is het vaak de vraag wat er nou wel of niet onder gevaarlijk rijgedrag valt en wij zullen u tijdens de zitting helpen met een goed juridisch verweer zodat u een lage straf krijgt of wellicht wordt vrijgesproken. Wanneer u contact met ons opneemt nodigen wij u uit voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
  • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Ramona D.
  • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Jeremy K.

Actualiteiten

Auteur
Onderwerp
Berichten