Verzekeringsfraude
In het Wetboek van Strafrecht is de term fraude niet te vinden, maar fraude is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei delicten waarin bedrog de hoofdrol speelt. Voor fraude zijn wel een aantal kenmerken ontwikkeld:
- Opzettelijk handelen – je hebt de bedoeling/intentie om dat doel te bereiken
- Er is een misleidende voorstelling van zaken gegeven
- De dader heeft het oogmerk (doel) om economisch voordeel te behalen
- Er is een benadeelde
- Er is sprake van onrechtmatig of onwettig handelen (hiervoor wordt vaak de term wederrechtelijk gebruikt)
Bij verzekeringsfraude kunnen we vaak 2 categorieën onderscheiden:
- Bij het aanvragen van de verzekering. De fraudeur vraagt een verzekering aan, maar geeft daarbij niet de juiste gegevens af. De fraudeur weet dat als hij dat wel doet hij die verzekering niet krijgt of dat hij die verzekering niet voor die premie krijgt.
- Bij het aangeven van schade. De fraudeur geeft een onjuiste opgave van feiten, bijvoorbeeld dat er meer goederen gestolen zijn dan dat hij opgeeft. Hierdoor keert de verzekering uit, terwijl deze uitkering niet terecht is.
Wanneer u gepakt wordt voor verzekeringsfraude dan vervalt ieder recht op uitkering. Daarnaast wordt de fraude ook vastgelegd in een centraal register, waardoor het lastig kan zijn om een nieuwe verzekering af te sluiten.
Valsheid in geschrift
Veelal wordt bij verzekeringsfraude de fraudeur ook verdacht van valsheid in geschrifte. Valsheid in geschrifte houdt kortgezegd in dat er document vervalst zijn, bijvoorbeeld als u een nota vervalst. Het is van belang dat u een goede verdediging heeft en wanneer u het contactformulier invult neemt een van onze advocaten gratis contact met u op.
Grotere pakkans
Tegenwoordig zijn verzekeraars steeds succesvoller in de strijd tegen fraude. De verzekeraars werken samen met het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude, overheid en justitie om fraudeurs op te sporen en te bestraffen. Door deze harde aanpak worden de straffen voor verzekeringsfraude ook hoger, waardoor u kunt rekenen op een fikse geldboete of taakstraf.
Strafbeschikking voor verzekeringsfraude
Heeft u een uitnodiging gehad voor een TOM-zitting? Dan hoeft u niet voor de rechter te verschijnen, maar gaat u in gesprek met de Officier van Justitie. De Officier van Justitie legt u dan een strafbeschikking op en als u deze betaalt of accepteert is daarmee de zaak afgerond. Wij adviseren altijd om deze niet meteen te accepteren, maar eerst te overleggen met een advocaat. Wij gaan voor u na of de strafbeschikking reëel is en zo niet dan geven wij u een duidelijk en eerlijk advies. Ook kunnen wij voor u in verzet gaan als u de strafbeschikking niet wilt accepteren en zorgen wij voor een juridisch goed verweer voor tijdens de rechtszaak.
Advocaat in Breda voor verzekeringsfraude
Wanneer u verdacht wordt van verzekeringsfraude bespreken wij als eerst met u wat er echt is gebeurd. Had u de intentie om de verzekeraar op te lichten of is er ergens iets mis gegaan? Had u eigenlijk wel door wat u aan het doen was of is er sprake van een groot misverstand? Wanneer u contact met ons opneemt gaan onze advocaten voor u aan de slag, zodat boven water komt wat er daadwerkelijk is gebeurd. Daarna gaan wij aan de slag met een juridisch verweer en bespreken wij de verdediging, zodat we tot een vrijspraak of een lage straf komen.